2.000 jaar oude schoenen in kruik in Egypte

Zeven schoenen van 2.000 jaar oud, gevonden in een kruik in Egypte, zijn geanalyseerd. De schoenen vertellen een en ander over de dragers.
© 2005 Franco M. Giani - Milano - Italy

In 2004 werden nabij de tempel van Luxor in Egypte drie kruiken gevonden. In een van de kruiken zaten zeven schoenen. Die zijn nu onderzocht en de bevindingen, samen met foto's van de schoenen, zijn nu vrijgegeven.

De schoenen zijn gemaakt van runderleer. Het moeten erg dure schoenen geweest zijn, de meeste mensen in die tijd droegen sandalen. Italiaanse archeologen die de schoenen onderzochten, vermoeden dat de eigenaars van de schoenen ze in de kruik stopten om ze te verbergen.

Het gaat om twee paar kinderschoenen, een paar voor volwassenen en nog één andere schoen voor een volwassen man of vrouw. Op het moment van de ontdekking waren de schoenen nog in bijzonder goede staat, maar ze werden snel erg fragiel.

Opvallend is dat één schoen anders gemaakt is dan de andere, vooral rond de grote teen. Wellicht had de drager dus een afwijking aan zijn of haar grote teen.

© 2005 Franco M. Giani - Milano - Italy
© 2005 Franco M. Giani - Milano - Italy