2 jaar effectief voor jonge geweldpleger

Een 19-jarige uit Hasselt is donderdag door de Hasseltse correctionele rechtbank tot een celstraf van twee jaar en 1.200 euro boete veroordeeld voor een 17-tal inbraken, diefstallen en pogingen in oktober vorig jaar.

Bij een inbraak op 25 oktober 2012 bij grondwerken Lambrecks in Hasselt om brandstof te stelen, pakte de 17-jarige een voorbijganger met een breekijzer en een kassei aan. Daarnaast pleegde hij nog een 17-tal andere inbraken, diefstallen of pogingen daartoe.

Het openbaar ministerie tilde er bijzonder zwaar aan dat de 19-jarige amper een tweetal weken na een veroordeling door de Hasseltse rechtbank tot drie jaar cel voor een handtasroof en afpersing opnieuw strafbare feiten pleegde.

Bij de feiten bij grondwerken Lambrecks waren ook twee twintigers uit Hasselt betrokken. Het trio pleegde verder ook inbraken in Hasselt, Tessenderlo en Kortessem. Ze stalen brandstof, auto's, computers, flatscreens, geld en nummerplaten.

De ene twintiger kreeg drie jaar cel met uitstel en 600 euro boete, de andere drie jaar cel met uitstel. Aan het uitstel verbond de rechtbank voorwaarden. De twee mogen geen contact meer hebben met elkaar en moeten werk zoeken of een opleiding volgen.

De 19-jarige kwam naar eigen zeggen telkens in contact met de verkeerde personen. Daarop antwoordde de procureur bitsig: "U bent juist degene die anderen bij uw misdrijven betrekt. U spreekt dan meestal minderjarigen aan, omdat u weet hoe minderjarigen bestraft worden."

Een koppel dat een gestolen Apple computer zou gekocht hebben, werd vrijgesproken. Zes burgerlijke partijen kregen bijna 34.000 euro schadevergoeding toegewezen.