"De premier spelen, daar zeg je geen neen tegen"

De Deense actrice Sidse Babett Knudsen, beter bekend als premier Birgitte Nyborg in "Borgen", was vanavond te gast in "Reyers laat". Ze lichtte er onder meer een tipje van de sluier op over het derde seizoen van de immens populaire serie.
© VRT - Joost Joossen

"Reyers laat" werd vanavond uitzonderlijk omgedoopt tot "Reyers Borgen". De hoofdgaste was de Deense actrice Sidse Babett Knudsen, die in de serie de hoofdrol van premier Birgitte Nyborg voor haar rekening neemt.

Sidse Babett Knudsen was vandaag nog maar voor de tweede keer in haar leven in België, maar ze werd van hot naar her gestuurd voor interviews. De Deense politieke serie "Borgen" is immens populair, niet het minst door de acteerprestaties van de 44-jarige actrice.

Waarom het drama ook buiten Denemarken zo aanslaat, heeft de actrice zich ook al meermaals afgevraagd. "Ik denk dat iedereen natuurlijk wil weten wat er zich afspeelt in de politiek, maar we zien nooit welke menselijke relaties daar spelen", aldus Knudsen.

Toch stond de actrice niet meteen te springen om de rol aan te nemen. "Ik stond niet te springen om tv te doen in het algemeen", zei Knudsen in "Reyers laat". "Ik heb niets tegen het medium, maar ik heb er gewoon niet zoveel mee. De serie moest iets uitzonderlijks zijn, anders begon ik er zelfs niet aan." Wat haar dan toch overtuigd heeft? "De rol van premier spelen, daar zeg je geen neen tegen."

Knudsen vertelde in "Reyers laat" ook dat ze zelf ook haar zegje wou hebben over haar personage Birgitte Nyborg. "Ik ging niet zomaar ja gezegd hebben tegen 20 afleveringen", zei de actrice. "Ze hebben me dan beloofd dat ik niets moest doen waar ik niet achter stond."

Nadat de reeks werd uitgezonden in Denemarken, kreeg het land trouwens ook zijn eerste echte vrouwelijke premier. "Dat was gewoon zeer goede reclame voor de serie", klonk het.

Knudsen lichtte tot slot nog een klein tipje van de sluier op over het derde seizoen van "Borgen". "Er zit een tijdspanne van 2,5 jaar tussen het einde van het tweede seizoen en het begin van het derde seizoen." De actrice verklapte ook nog dat haar personage geen premier meer is.

Het derde seizoen van "Borgen" is eind mei op dvd beschikbaar in de winkel. Op Canvas wordt de derde reeks begin volgend uitgezonden. Bekijk hieronder de uitzending van "Reyers Borgen".