"Droge cijfers verbergen menselijke drama's"

Vanuit politieke hoek wordt verontwaardigd gereageerd op de 1.400 ontslagen bij machinebouwer Caterpillar in Gosselies. "Een vreselijk sociaal drama", reageert MR-voorzitter Charles Michel. "Droge cijfers, waarachter menselijke drama's schuilgaan", klinkt het bij de Waalse minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS).

De beslissing van het Amerikaanse bedrijf Caterpillar om in Gosselies 1.400 banen te schrappen, is bij politici ingeslagen als een bom.

"Achter deze droge cijfers gaan menselijke drama's schuil", reageerde Marcourt meteen op Facebook. "Na Ford Genk, ArcelorMittal in Luik, Duferco en NLMK in La Louvière, na alle kmo's die, meer anoniem, een zware prijs betalen voor de crisis, worden nu honderden families in Henegouwen getroffen door de aardbeving bij Caterpillar."

Volgens Marcourt is het nu "absoluut noodzakelijk dat de industriële politiek naar een Europees niveau wordt getild".  Marcourt zal zo snel mogelijk contact opnemen met de vakbonden en de directie van Caterpillar, om deze beslissing te bespreken en na te denken over alternatieven.

"Iedere Carolo kent iemand bij Cat"

Ook PS-voorzitter en tevens burgemeester van Charleroi Paul Magnette (links) kan niet onbewogen blijven bij het sociaal drama in zijn stad. "Dit is een ramp voor iedere inwoner van Charleroi en voor heel Henegouwen", merkt Magnette op. "Iedere Carolo kent wel iemand die werkt bij Caterpillar", gaat hij verder.

Magnette merkt op dat de Amerikaanse machinebouwer een symbool van de nieuwe Waalse industrie was en een belangrijke pijler van de "aéropôle", de industriezone die zich rond de luchthaven van Charleroi ontwikkelt.

"Geen nieuwe fiscale druk op de werkgelegenheid"

Ook MR-voorzitter Michel verstuurde meteen een persbericht om zijn "afgrijzen" over deze nieuwe ontslagen duidelijk te maken. "Dit is een vreselijk sociaal drama, mijn gedachten gaan dan ook eerst en vooral uit naar de arbeiders en hun familie", klinkt het.

Michel dringt er ook op aan dat er bij een volgende begrotingscontrole "geen extra fiscale druk op de werkgelegenheid komt". Hij pleit ook voor een "gemeenschappelijk politiek front en een samenwerking tussen de sociale partners om het meest efficiënte antwoord te bieden aan hen die nu hun job verliezen en om Caterpillar toe te laten zijn activiteiten -met toekomstperspectief- in Charleroi te behouden."