"Grote eer om de jury van Cannes te leiden"

De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg wordt de juryvoorzitter van de 66e editie van het Filmfestival van Cannes. Het Filmfestival van Cannes vindt plaats van 15 tot 26 mei.
AP2013

"Het is voor mij een grote eer en een immens privilege om de jury te leiden van een festival dat onvermoeibaar blijft bewijzen dat cinema de taal van de wereld is", meldt Steven Spielberg in een mededeling.

De 66-jarige regisseur bouwde een indrukwekkende carrière uit. Begin de jaren 70 brak hij door met de actiefilm "Duel". Daarna oogstte hij succes met onder meer "Jaws", "ET", "Indiana Jones", "Schindler's list"  en "Saving private Ryan". Met die laatste twee films won hij de Oscar voor beste regisseur. Het voorbije weekend was zijn recentste prent "Lincoln" goed voor twee Oscars.

Spielberg was tijdens zijn carrière verschillende keren te gast op het Filmfestival van Cannes. Hij stelde verschillende films voor buiten competitie op de Croisette. In 1974 won hij in Cannes de prijs voor beste scenario voor "Sugarland express".

Steven Spielberg volgt de Italiaanse cineast Nanni Moretti op als juryvoorzitter van het Filmfestival van Cannes. Vorig jaar was "Amour" van Michael Hanneke de laureaat op de 65e editie van het event.