"Noodzakelijk ondanks winst van Caterpillar"

Agoria, de koepel van de werkgevers in de metaal- en IT-sector, betreurt het banenverlies bij Caterpillar, maar toont ook begrip voor de ingreep. Het bedrijf zelf heeft blijkbaar geen goed oog in de Europese afzetmarkt.

In een mededeling betuigt Agoria zijn medeleven voor de getroffen werknemers van Caterpillar en voor de regio rond Charleroi in zijn geheel. Toch waarschuwt de koepel dat de impact van de hervorming bij Caterpillar ook gevolgen kan hebben voor toeleveringsbedrijven in Vlaanderen en Brussel.

Wel begrijpt Agoria de redenering van Caterpillar en vooral de uitspraak van CEO Nicolas Polutnik dat zijn fabriek in Gosselies de "duurste is van alle vestigingen van het bedrijf". 

Agoria vraagt de overheden en de sociale partners in ons land dan ook om structurele hervormingen om de industrie van ons land een toekomst te geven. 

De federatie schaart zich ook achter de stelling van Caterpillar dat de harde herstructurering nodig is om de fabriek in Gosselies op termijn te laten overleven. 

Caterpillar wantrouwt de Europese afzetmarkt

De vakbonden in Henegouwen willen niet meteen herrie en reageren vooralsnog erg beheerst op het nieuws. Toch begrijpen ze niet dat "Cat" het mes in het personeelsbestand zet terwijl de Amerikaanse groep wereldwijd de winst heeft kunnen verhogen.

Dat klopt, want vorig jaar boekte Caterpillar een winst van 5,68 miljard euro en dat is 15% meer dan in 2011. Wel valt uit de jaarcijfers een verontrustende tendens op, namelijk die van een halvering van de verkoop in het vierde kwartaal tegenover dezelfde periode van 2011.

In dat bericht spreekt Caterpillar ook zijn vertrouwen uit dat de markt in de Verenigde Staten en in China dit jaar opnieuw zal aantrekken, maar dat geldt niet voor Europa. "We verwachten dat de Europese economie het ook dit jaar moeilijk zal hebben", luidt het.

Caterpillar is marktleider inzake de productie van zware voertuigen en machines voor de bouw en de mijnsector. Bij het Amerikaanse bedrijf werken wereldwijd 125.000 mensen.