"Rekenhoven moeten Fyra-debacle onderzoeken"

De Vlaamse en de Nederlandse groenen willen dat het Rekenhof en de Nederlandse Algemene Rekenkamer samen een onderzoek voeren naar het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra. Dat hebben Groen en GroenLinks bekendgemaakt.

Het Rekenhof en de Nederlandse Algemene Rekenkamer zouden volgens de groenen moeten nagaan hoeveel de ellende met de Fyra heeft gekost en hoeveel kosten er nog te verwachten zijn. Ook moeten ze onderzoeken of "financiële prikkels" een goede treinverbinding tussen Nederland en België in de weg staan.

Het initiatief van Groen en GroenLinks volgt op de gezamenlijke hoorzitting die het Belgische en Nederlandse parlement enkele weken geleden hebben gehouden over de Fyra.

"Een goede treinverbinding is in het belang is van reizigers in beide landen", zegt Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke. "Beide Rekenkamers moeten de structurele problemen die een goede treinverbinding in de weg staan onderzoeken. Zo verdient de NS in het Nederlandse spoorsysteem aan iedere intercity die rijdt, maar moet de Belgische NMBS juist bij betalen voor iedere intercity vanwege het systeem van subsidies en concessies."

"Als we samen onze regeringen controleren, kunnen overheden niet steeds de verantwoordelijkheden naar elkaar doorschuiven. De Fyra-treinstellen werden veel te laat geleverd en rijden nu helemaal niet tussen Nederland en België. Er is nu een noodtreinverbinding maar ik wil precies weten hoe het kan dat we er niet in geslaagd zijn om een goede snelle spoorverbinding met ons buurland te onderhouden", zegt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

De hogesnelheidstrein Fyra tussen Brussel en Amsterdam kwam eind vorig jaar in de plaats van de "Amsterdammer", de traditionele IC-verbinding tussen beide steden. De technische problemen met de Fyra stapelden zich echter op. De Fyra is nu tijdelijk uit roulatie genomen en vervangen door een traditionele treinverbinding tussen Brussel en Den Haag.