Amerikaanse overheid verplicht op dieet

In de Verenigde Staten worden straks een hele reeks automatische besparingen van kracht. Dat komt omdat Democraten en Republikeinen er nog altijd niet in geslaagd zijn een akkoord te bereiken over de begroting en het terugdringen van de schuld in Amerika.
Donkere wolken boven het Capitool in Washington.

Tot de automatische besparingen was al twee jaar geleden besloten, in een poging het Amerikaanse Congres te dwingen om tot een akkoord te komen om de huizenhoge Amerikaanse schuld te verkleinen. Maar de Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, en de Democraten van president Obama zijn het na al die tijd nog niet eens geworden zodat de automatische besparingen tegen alle verwachtingen in toch van kracht worden.

De volgende zeven maanden moet er 85 miljard dollar bespaard worden bij overheidsdiensten als defensie, onderwijs en luchtverkeer. Daar zal het personeel geregeld onbetaald vakantie moeten nemen, omdat er geen geld meer is voor hun loon.

Democraten en Republikeinen geven mekaar de schuld voor het uitblijven van een akkoord. Volgens de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, is het de president die aangestuurd heeft op de automatische besparingen. Een woordvoerder van het Witte Huis zegt daarentegen dat de Republikeinen niet bereid zijn om water bij de wijn te doen om tot een compromis te komen.

Het IMF waarschuwt intussen voor de gevolgen van de automatische besparingen voor de Amerikaanse en de wereldeconomie. Het fonds zal de groeiverwachtingen voor de VS neerwaarts moeten bijstellen, zegt woordvoerder William Murray.

"Iedereen gaat ervan uit dat de bezuinigingen zullen worden doorgevoerd. Dat betekent dat wij onze groeivoorspellingen voor de VS opnieuw onder de loep moeten nemen en onze andere prognoses ook."

Het IMF voorspelt nu nog een groei van de Amerikaanse economie met 2 procent in 2013. Volgens Murray kan daar ongeveer een half procentpunt van worden afgetrokken als alle automatische bezuinigingen volledig worden doorgevoerd. Hij merkte daarbij wel op dat nog onduidelijk is hoeveel van de besparingen ter waarde van 85 miljard dollar daadwerkelijk dit jaar ingaan.