Antwerpse procureur Dams zet tijdelijk stap opzij

De Antwerpse procureur Herman Dams heeft beslist om tijdelijk een stap opzij te zetten. Dams zweeg drie jaar over zijn aandeel in de zaak-Jonathan Jacob. Hij heeft nu zelf beslist om de dagelijkse leiding van het parket tijdelijk over te dragen aan de eerste substituut. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) maakte het nieuws bekend in de Senaat.
BELGA/VERGULT

Dams gaf onlangs toe dat hij gelogen heeft over zijn betrokkenheid bij de dood van Jonathan Jacob, die stierf in een cel in Mortsel. Hij zou wel degelijk tussengekomen zijn om een substituut uit de wind te zetten.

Tegen Dams loopt nu een gerechtelijk onderzoek. Eerder hadden zijn medewerkers ook al aangegeven dat ze vonden dat hij de eer aan zichzelf moest houden en een stap opzij moest zetten.

Volgens Turtelboom uitte Dams in een gesprek met haar zijn bezorgdheid over de emotionele reacties en de commotie die de zaak binnen zijn parket teweegbracht. "Het is een algemeen beginsel van het recht dat het parket een en ondeelbaar is", stelt Turtelboom. "Daarom heeft procureur Dams besloten om de dagelijkse leiding over te dragen aan de eerste substituut. Op die manier kan het onderzoek in alle sereniteit worden gevoerd."

Nog volgens Turtelboom moet de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois alle beslissingen die hij neemt in het dossier Jonathan Jacob vooraf voorleggen aan de procureur-generaal van het Hof van Cassatie.