Bankia boekt recordverlies in Spanje

De Spaanse bank Bankia, de derde van het land, heeft vorig jaar een verlies van 19,2 miljard euro geleden. Dat is meer dan de noodlening van 18 miljard euro die Bankia kreeg van de landen van de eurozone.

Een verlies van 19,2 miljard euro is het grootste dat een Spaans bedrijf ooit heeft gerealiseerd. De cijfers ogen indrukwekkend, zeker als bekend is dat Bankia vorig jaar een noodkrediet van 18 miljard euro nodig had van de eurozone om de situatie te stabiliseren.

In ruil wordt er fors bezuinigd. Zo zullen er 4.500 banen geschrapt worden, dat is goed voor 22% van het personeel. Een derde van de kantoren zal gesloten worden. Bankia hoopt op die manier dit jaar uit de rode cijfers te geraken.

De problemen bij Bankia zijn typisch voor de Spaanse financiële sector. Die kwam in 2008 in de problemen door de vastgoedcrisis, waarbij bouwgroepen en banken opgezadeld zitten met honderdduizenden onverkochte woningen en appartementen.

Bankia ontstond eind 2010 toen de Spaanse overheid de noodlijdende spaarbank Caja Madrid dwong te fuseren met zes andere regionale spaarbanken. Dat moest Bankia er bovenop helpen, maar in de praktijk bleek dat niet zo eenvoudig. Bankia is sinds enkele jaren ook genationaliseerd en is dus een probleem voor de Spaanse regering. 

Het verlies van Bankia doet overigens vragen rijzen over de politiek van de Spaanse regering die de banksector hoopt te saneren door kleinere spaarbanken samen te voegen tot grotere en -hopelijk meer stabiele- eenheden.