Brilbeer geboren in de Zoo van Antwerpen

In de Zoo van Antwerpen is voor het eerst een brilbeer geboren. De geboorte dateert al van begin februari, maar het nieuws is nu pas bekend gemaakt.
De trotse vader Gladstone.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Antwerpse dierentuin is er een brilbeer geboren. Hoewel de moeder Zamora twee knusse nestboxen ter beschikking had, koos de beer om haar eigen nest te bouwen buiten het gezichtsveld van de nestcamera's. De verzorgers ontdekten bij een korte controle één beertje in het nest.

De verzorgers proberen zo min mogelijk te storen, zodat mamabeer Zamora haar welp in alle rust kan grootbrengen. Het is haar eerste en dus meest kwetsbare worp. Mamaberen blijven de eerste weken zonder te eten en te drinken in het nest bij hun jong. De eerste vier tot zeven weken is het kleine beertje blind en weerloos en verlaat het het nest niet. Na die periode doet het zijn oogjes open. Kort daarna probeert het kleintje te lopen en te klimmen.

Mannetje Gladstone (22) en vrouwtje Zamora (13, kleine foto) vormen sinds juli vorig jaar een genetisch belangrijk koppel voor het Europese kweekprogramma dat is opgezet om de soort in stand te houden. De brilbeer is de enige berensoort die zijn oorsprong in Zuid-Amerika heeft. De dieren worden ook wel Andesberen genoemd, naar hun oorspronkelijke leefgebied. De huid van de brilbeer is bedekt met zwart bont met een kenmerkende beige tekening op de borst en kop, de grote cirkels rond zijn ogen als een bril.

De eerste foto van het brilbeertje samen met de eerste babygeluidjes: