Brugse stoom- en gascentrale wordt "piekcentrale"

Energieproducent Electrabel zal de stoom- en gascentrale Herdersbrug in Brugge enkel nog inzetten op piekmomenten. Dat is bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Wat er met de 35 werknemers zal gebeuren die op de site werken, is nog niet duidelijk.

GDF Suez, het Franse moederbedrijf van Electrabel, heeft een studie uitgevoerd over de toekomst van de centrale. Op basis daarvan werd beslist om de stroomturbine in de centrale Herdersbrug stil te leggen. De twee gasturbines blijven beschikbaar, maar zullen enkel ingezet worden op piekmomenten. De centrale zou op die piekmomenten bemand worden met 2 à 3 personeelsleden.

Wat de impact zal zijn voor de werknemers op de site, is nog niet duidelijk, maar over ontslagen is nog niet gesproken. "Er moet worden gekeken of die mensen binnen Electrabel nog aan de slag kunnen, of ergens in de sector", zegt Peter Vanautrijve van ABVV Gazelco. "Maar dat zal moeten bekeken worden op het sociaal overleg dat pas eind maart wordt opgestart."

Vorig jaar kondigde Electrabel al aan dat een eenheid in Les Awirs (Luik) gesloten wordt, maar andere stoom- en gascentrales zouden voorlopig gespaard blijven, zo is aan de vakbonden gezegd.

Meest gelezen