Brusselse regering kiest tracé voor nieuwe metro

De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een beslissing genomen over de verlenging van de Brusselse metro richting Schaarbeek en Evere. Er is gekozen voor het traject "Schaarbeek dichtbevolkte wijk", meteen ook het kortste en goedkoopste van de drie alternatieven. Aan het project hangt een prijskaartje van 570 miljoen euro. De eerste metro Noord zou in 2022 moeten rijden.
Van de drie alternatieven ging de voorkeur uit naar het rode traject.

Het gekozen traject is niet alleen het kortste, van alle alternatieven kan het ook het grootste aantal reizigers vervoeren. De nieuwe lijn zal beginnen aan het Noordstation, over het eindpunt is er nog geen duidelijkheid. Het Brussels Gewest gaat nu overleggen met de gemeenten Schaarbeek en Evere over het precieze traject en de inplanting van de stations.

De nieuwe metro moet de groeiende vraag naar openbaar vervoer tussen het centrum van Brussel en het noorden van het gewest opvangen. De lijn zal in het Noordstation ook aansluiten op de bestaande noord-zuidverbinding van de MIVB.

De bouw van de nieuwe metrolijn zou in 2018 van start moeten gaan. Het is de bedoeling dat de eerste metrostellen in 2022 langs het nieuwe traject rijden.

Daarnaast wordt ook de noord-zuidverbinding in Brussel-stad, momenteel een pre-metrolijn, uitgebouwd tot een volwaardige metrolijn. Om de flessenhals tussen het Zuidstation en Anneessens, ter hoogte van pre-metrostation Lemonnier, te ontlasten, wordt er ook daar een nieuw metrostation "Grondwet" gebouwd.

4 tramlijnen tot in Vlaanderen

De Brusselse regering zette vandaag ook het licht op groen om vanuit Brussel tramlijnen richting Vlaanderen aan te leggen. Brussel keurt hiermee het voorstel van De Lijn goed. De voorwaarde is wel dat de tramlijnen complementair zijn aan het bestaande MIVB-net en het Gewestelijk Expresnet.

Concreet gaat het om vier tramverbindingen: tot in Boom, Ninove/Gooik, Heist-op-den-Berg en een tangentverbinding van Jette via de Heizel, Vilvoorde, de luchthaven van Zaventem en Kraainem tot Tervuren.