Gruwelijke rondgang door Fabeltjesland

Op het assisenproces tegen Kim De Gelder in Gent hebben de inspecteurs van het sporenonderzoek en labo met beelden aangetoond wat ze in kinderdagverblijf Fabeltjesland hebben vastgesteld. Het was muisstil in de zaal, vooral bij de beelden van de dodelijke slachtoffers was het ijzig stil.
BELGA/DOPPAGNE

Voor de getuigenis van de inspecteurs had voorzitter van het hof Defoort een extra getuige opgeroepen, Gunther Rombaut, die heeft meegeholpen bij het sporenonderzoek in Fabeltjesland en bij de slachtoffers. Hij getuigt samen met zijn collega Jan Hebb, en collega's van het labo Ilse De Waele en Guy De Brul.

De inspecteurs geven een zeer gedetailleerd overzicht van alle (bloed)sporen en relevante voorwerpen, zoals kledij, in de verschillende ruimtes van het kinderdagverblijf.

Ze tonen ook foto's en details van twee dodelijke slachtoffers, een kinderverzorgster en een baby. Zij zijn ter plaatse overleden en mochten pas na het sporenonderzoek weggevoerd worden. Het derde slachtoffer is in het ziekenhuis overleden en was op het moment van het sporenonderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

De beelden van de slachtoffers, maar ook van de bloedsporen doorheen het hele kinderdagverblijf, zijn onthutsend, ondanks de nuchtere uitleg van de inspecteurs. In de assisenzaal en de perszaal is het de hele tijd muisstil, behalve wat geschuifel hier en daar.

Aan het hek bij de tuin van het kinderdagverblijf zijn twee messen gevonden. Een mes is intact, bij het andere mes het lemmet beschadigd. De messen werden later uitvoerig onderzocht in het labo, net als de rugzak en alle spullen erin van Kim De Gelder.

"Genoeg plaats om zonder slachtoffers te maken weg te komen"

Procureur-generaal Yves Van Den Berge heeft voor de inspecteurs nog een vraag over de ruimtes: "Meneer De Gelder heeft verklaard dat hij in paniek iedereen op zijn weg naar buiten moest doden. Kan u bevestigen dat in de zaal waar de meeste slachtoffers zijn gevallen, in de babyspeelruimte, er genoeg ruimte is om weg te geraken zonder mensen te moeten steken of te duwen?" Ilse De Waele bevestigt dat er plaats genoeg was om weg te lopen zonder dat iemand hem in de weg zou staan.

Meester Vermassen pikt daarop in. "Kan u mij zeggen of er genoeg ruimte was om te passeren op de plaats waar Corneeltje (de dode baby, red.) lag?" "Daar was meer dan voldoende ruimte", antwoordt een van de inspecteurs.