Hoogste aantal overtredingen op "Verkeersveilige Dag"

Het aantal snelheidsovertreders tijdens de "Verkeersveilige Dag" in Oost-Vlaanderen gisteren was het hoogste van de afgelopen zeven jaar. Ook het aantal mensen dat dronken achter het stuur zat, was hoger dan de afgelopen twee jaar. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

"Nochtans was verwacht, en gehoopt, dat de vele sensibiliseringscampagnes het overtredingspercentage onder de 6 procent hadden geduwd", verklaarde commissaris Luk Lacaeyse van de Federale Politie Gent. Die 6 procent is het gemiddelde van de afgelopen zeven jaar. Dit jaar reed 8,6 procent van alle gecontroleerde bestuurders te snel.

"Verontrustend" blijft volgens de politie het stijgend aantal snelheidsduivels binnen het arrondissement Gent, namelijk 12,5 procent tegenover 10 procent vorig jaar. In een aantal zones werden de controles gehouden op minder gebruikelijke plaatsen, mogelijk een verklaring waarom het overtredingspercentage in Gent bijvoorbeeld 22 procent is.

Hoewel in 2010 nog 16 procent van de bestuurders op snelwegen geflitst werd, en de afgelopen twee jaar maximaal 4 procent, steeg dat cijfer opnieuw naar 1 op de 10.

Er zijn woensdag ook 19 bestuurders betrapt die te diep in het glas hadden gekeken, 4 van hen moesten hun rijbewijs onmiddellijk afgeven. Vorig jaar werden 8 dronken bestuurders betrapt, in 2011 waren er dat 12.

Voorts stijgt het aantal bestuurders zonder geldig rijbewijs opnieuw, staat het aantal inbreuken op een verplichte aansprakelijkheidsverzekering een "ongeziene hoogte", net als het gebruik van gsm's achter het stuur. Er zijn 24 voertuigen in beslag genomen, vorig jaar 14.

Woensdag zijn er in de 29 Oost-Vlaamse politiezones op 132 plaatsen controles uitgevoerd met 279 politiemensen.