Nederlandse begrotingstekort boven norm van 3%

Het Nederlandse begrotingstekort komt dit jaar uit op 3,3 procent en volgend jaar op 3,4 procent. Dat blijkt uit nieuwe ramingen van het Nederlands Centraal Planbureau (CPB). De tekorten vallen daarmee hoger uit dan de Europese norm van 3 procent.
De Nederlandse premier Mark Rutte

Het tekort voor dit jaar is fors hoger dan het CPB bij het aantreden van het kabinet-Rutte II voorspelde, maar ietsje lager dan de Europese Commissie vorige week raamde (3,6 procent).

De regeringspartijen VVD en PvdA willen op de lopende begroting van dit jaar niet meer bezuinigen. Om in 2014 de EU-norm van 3 procent te halen, zullen de Nederlanders volgend jaar dus extra moeten besparen. Er is sprake van een bezuinigingspakket van zo'n 5 miljard euro. Het kabinet vroeg de oppositiepartijen gisteren om mee te denken over dat bezuinigingspakket voor 2014.

De economische krimp in 2013 wordt geraamd op 0,5 procent. In de loop van dit jaar begint de economie weer te groeien, voorspelt het CPB. Voor 2014 wordt een groei van 1 procent voorspeld. De werkloosheid zou volgend jaar stijgen naar 6,5 procent.