Opschorting van straf voor fatale sm-sessie

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een sm-meesteres en haar assistente opschorting van straf gegeven voor een sm-sessie die fataal afliep voor een Britse zakenman. Hij kreeg lachgas toegediend en stierf door een zuurstoftekort.

De hulpdiensten werden op 22 juni 2010 naar de sm-studio (foto) in Sint-Job-in-'t-Goor, bij Brecht, geroepen. Ze troffen daar twee vrouwen aan die een naakte man aan het reanimeren waren. De ambulanciers namen het van hen over, maar konden de man niet meer redden.

De rijke zakenman, eigenaar van een raceteam, maakte wel vaker van de diensten van de twee dames gebruik. Hij had op eigen verzoek lachgas toegediend gekregen, terwijl hij gedeeltelijk vastgebonden was. Dat gas had echter een zuurstoftekort veroorzaakt, wat hem fataal werd.

De verdediging had aangevoerd dat hij zelf aan een darmpje moest zuigen om het gas binnen te krijgen en dat hij er te allen tijden mee had kunnen ophouden. De vrouwen zouden ook niet geweten hebben dat het toedienen van lachgas gevaarlijk was en mogelijk fatale gevolgen kon hebben. Volgens hun advocaten ging het om drijfgas dat je gewoon in de supermarkt kunt kopen voor bijvoorbeeld slagroomspuiten en dat het niet te vergelijken is met het medische lachgas.

De rechtbank veegde al die argumenten van tafel: dat de zakenman het gas vrijwillig moest opzuigen en dat hij ermee kon stoppen, deed geen afbreuk aan het feit dat de vrouwen het opzettelijk hadden toegediend. Hun voorzichtige werkwijze toonde volgens de rechters aan dat ze wel degelijk op de hoogte waren van de mogelijke fatale gevolgen.

De rechtbank hield wel rekening met de impact die de feiten op hun leven had en met het gunstig strafrechtelijk verleden van de sm-meesteres en het blanco strafblad van de assistente. Daarom kregen ze de gunst van de opschorting. De nabestaanden van het slachtoffer hadden zich niet burgerlijke partij gesteld.

De sm-meesteres werd wel veroordeeld tot zes maanden voor het bezit van poppers en een stroomstoottoestel.