Over geloofwaardigheid - Ivan De Vadder

Bij het wielrennen hangt de geloofwaardigheid misschien nog aan een zijden draadje. Iedereen gaat ervan uit dat de vorige generatie renners helemaal verknocht was aan doping. Jarenlang heeft Lance Armstrong ontkend dat ie gebruikte, en heeft ie met alle mogelijke middelen geruchten over dopinggebruik de kop ingedrukt.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

Bezinnen over wielerverslaggeving

Tot het water hem aan de lippen stond. Intussen volgden nog wat bekentenissen, al blijft de huidige generatie renners voorlopig nog overeind staan. Maar er was Michel Wuyts die tijdens ReyersLaat opmerkte dat de VRT zich toch maar eens moest bezinnen over de wielerverslaggeving mocht blijken dat ook een hedendaagse topper zou ‘gepakt’ worden. Kwestie van geloofwaardigheid, niet?

Het Antwerpse parket

Bij het Antwerpse parket zal het moeilijker worden de geloofwaardigheid te herstellen. Hoe kan een procureur als Herman Dams nog blijven functioneren als blijkt dat hij drie jaar lang een essentieel element in het onderzoek naar de dood van Jonathan Jacob heeft verzwegen? Hoe geloofwaardig is het onderzoek dat het parket heeft gevoerd naar het functioneren van het Bijzondere BijstandsTeam?

Hoe geloofwaardig is het gerechtelijke apparaat in Antwerpen nog als de procureur-generaal intussen nog eens drie (3) onderzoeken laat voeren naar andere leden van het parket in Antwerpen? Na ‘la geurre des flics’ is er nu sprake van ‘la guerre des juges’. Heel wat medewerkers van het Antwerpse parket dringen erop aan dat hun overste, procureur Herman Dams een stap opzij zet. Kwestie van geloofwaardigheid, niet?

En het ACW, uiteraard

Het ACW is intussen elke geloofwaardigheid kwijt. In een lange reeks van feiten en beslissingen die nu boven water komen, is de sociale beweging die onderweg ergens kwijtgeraakt. Allemaal het gevolg van de bankencrisis in 2008. Daarbij zijn alle aandeelhouders van de Fortisbank of Dexia hun aandelen kwijt, behalve de spaarders van Arco ( de financiële poot van het ACW).

Tot ergernis en onbegrip van die andere aandeelhouders. Later duiken in het Dexia-debacle winstbewijzen op die het ACW ten allen tijde kan blijven verzilveren. Vervolgens blijkt dat het ACW de winstbewijzen voor 110 miljoen verkoopt aan Belfius, de opvolger van Dexia. En in ruil daarvoor kan ze dat bedrag uitzetten in een perpetuele lening aan een tarief van 6.25%. Van een hoger tarief is geen sprake, verzekert het ACW. Tot weer blijkt dat er toch nog 1.5% bij kan komen, door een commerciële deal. Later raakt bekend dat bij die deal het ACW belooft Belfius niet te schaden zodat er geen klanten ‘weglopen’.

Notionele interestaftrek

Eventjes twijfelt het ACW zelf of het gebruik zou maken van de ‘vermaledijde’ notionele interestaftrek. Een plan dat onder druk van intern en extern protest enkele dagen later wordt opgeborgen. En dan is er nog de N-VA die het ACW beschuldigd van fraude. De Bijzondere Belasting Inspectie (BBI) is intussen al bij het ACW op bezoek geweest. De dozen stonden klaar, want ironisch kan alleen een onderzoek van het BBI de beschuldiging van fraude nog weerleggen. Kwestie van geloofwaardigheid, niet?

Who's next?

Drie ‘instituten’ van totaal verschillende aard. Alle drie zijn ze hun geloofwaardigheid kwijt. Wat is de volgende instelling? Het jaar 2013 is nog lang...
PS. De Kerk is een goede kandidaat.
PS2. Wedden dat er wel iemand zal reageren dat ‘de media’ de volgende in de rij zullen zijn?

Ivan De Vadder

(De auteur is co-presentator van De Zevende Dag;)

@Allen: reageren op deze bijdrage impliceert dat u zich schikt naar de regels voor deelname aan onze discussieforums; lees dus de regels - mod.