Pontificaat Benedictus XVI is voorbij

Paus Benedictus XVI heeft vanavond om 20 uur officieel een punt gezet achter zijn pontificaat. De paus is paus-emeritus geworden en heet voortaan weer gewoon Joseph Ratzinger. Benedictus vloog in de vooravond van het Vaticaan naar Castel Gandolfo, het pauselijke buitenverblijf iets buiten Rome. Eerder al had hij afscheid genomen van zijn kardinalen en hen verzekerd van zijn onvoorwaardelijke trouw aan zijn opvolger.

Benedictus stapte rond 17 uur in een Agusta-helikopter van de Italiaanse overheid en werd naar het pauselijke buitenverblijf Castel Gandolfo overgevlogen. De vlucht van de helikopter werd live uitgezonden. Op het plein voor Castel Gandolfo stonden duizenden enthousiaste gelovigen de kerkvorst op te wachten.

Veel gelovigen konden hun tranen niet bedwingen. Benedictus bracht hen nog een korte groet vanop het balkon. Hij zei onder meer dat hij voortaan geen paus meer maar pelgrim zou zijn.

Sinds 20 uur is het pontificaat van Joseph Ratzinger helemaal voorbij. De geel-witte vlag met het zegel van Benedictus is gestreken en de soldaten van de Zwitserse Wacht hebben hun plaats voor de ingang van Castel Gandolfo verlaten en de poort achter zich dicht getrokken. Binnen in de residentie heeft Benedictus zijn zegelring uitgedaan, waarmee het einde van zijn pontificaat officieel bezegeld is. Nu hij geen paus meer is, zal de zegelring ook vernietigd worden.

AP2013

Hiermee is de periode van de sede vacante (lege stoel) aangebroken, in afwachting van het conclaaf en de verkiezing van een opvolger. Ratzinger blijft twee maanden in Castel Gandolfo. Daarna gaat hij weer terug naar Vaticaanstad, waar hij zal verblijven in een klooster. De paus maakte zijn besluit om te stoppen bekend op 11 februari.

Het is sinds 1415 geleden dat een paus, Gregorius XII, nog is afgetreden. Die stapte samen met twee tegenpausen op om een einde te maken aan het Westers Schisma (1378-1415), een periode van verdeeldheid in de Kerk. Door het ontslag was de weg vrij voor de keuze van een nieuwe paus, Martinus V, die als enige over de katholieke Kerk kon regeren.

AP2013

Eerder afscheid van de kardinalen

Eerder had de paus vanochtend in de statige Clementinazaal van het pauselijke paleis een voor een afscheid genomen van zijn 144 kardinalen. Gisteren had hij zijn laatste audiëntie gehouden. Kardinaal Angelo Sodano nam het woord. "Vandaag willen wij nog een keer onze dankbaarheid uitspreken. In koor herhalen we een typische uitdrukking uit uw geboorteland: "Dat God u moge belonen"."

Daarna nam de paus kort het woord. Hij riep de kardinalen op tot samenwerking. Met zijn afscheid creëerde Benedictus een ongewone situatie, hij herhaalde zich niet te bemoeien met zijn opvolger. "Onder jullie is de toekomstige paus. Vandaag beloof ik u mijn onvoorwaardelijke trouw en gehoorzaamheid."