Rabobank gaat 3.000 banen schrappen

De Nederlandse coöperatieve Rabobank wil de volgende twee jaar het aantal kantoren fors verlagen. In totaal zouden 3.000 banen geschrapt worden. Rabobank wil zich vooral richten op internetbankieren.

Niet dat Rabobank verlies maakt, maar wel is de winst het afgelopen jaar fors teruggevallen. Zo bedroeg die nog 500 miljoen euro tegenover 1,2 miljard euro in 2011. In Nederland zou de winst met 30% zijn gedaald. Dat komt vooral door verliezen die de bank lijdt op kredieten aan ondernemingen die in moeilijkheden komen.

Rabobank wil dus herstructureren en dat zou de volgende twee jaar 3.000 banen kunnen kosten. Personeel dat blijft, zou een aanpassing van het pensioenstelsel krijgen evenals variabele beloningen.

In totaal wil Rabobank het aantal kantoren terugbrengen van 800 naar iets minder dan 500. Het gaat niet enkel om besparingen, want Rabobank wil inspelen op nieuwe trends inzake bankieren. Zo wil de bank zich vooral meer richten op bankieren via internet en smartphones, iets waar de klanten zelf vragende partij voor zijn. 

Eerder raakte ook bekend dat Rabobank na meer dan een decennium stopt met het sponsoren van een wielerploeg.