Shell stopt tijdelijk met boringen in Alaska

Shell zal dit jaar geen proefboringen meer doen naar olie in het noordpoolgebied. Vorig jaar begon Shell met de boringen in de buurt van Alaska, maar de oliemaatschappij stuitte op tal van technische problemen. De boringen zijn ook erg omstreden door de milieu-impact.

In een mededeling zegt Shell dat "een pauze wordt ingelast". Dat moet de oliemaatschappij "de tijd geven om ervoor te zorgen dat onze mensen en ons materiaal klaar zijn", zo stelt topman Marvin Odum.

Shell moest de proefboringen in Alaska vorig jaar staken na een opeenstapeling van problemen en tegenslagen. Zo liep op nieuwjaarsdag nog een boorschip van Shell voor de kust van Alaska op een rots.

In de mededeling beklemtoont Odum echter dat de onderneming vooruitgang heeft geboekt en zeker zal terugkeren. "Maar dit is een programma voor de lange termijn dat wij op een veilige en zorgvuldige manier uitvoeren", aldus de topman.

De olieboringen in Alaska zijn bijzonder omstreden. Volgens milieuactivisten maken het ijzige klimaat en de stormen in het gebied het vrijwel onmogelijk om eventuele olielekken te stoppen. In 1989 veroorzaakte de olietanker Exxon Valdez in de regio een van de grootste ecologische rampen uit de Amerikaanse geschiedenis.

AP2013