Vanackere: "Ik sta recht in mijn schoenen"

"Ik was van de commerciële afspraken tussen Belfius en ACW niet op de hoogte en ik moest daarvan niet op de hoogte zijn", zegt minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) in het parlement. Hij speelt de hete aardappel door aan de top van Belfius die zich mag komen verantwoorden.

Belfius betaalt het ACW jaarlijks vier miljoen euro als de christelijke arbeidersbeweging en de deelorganisaties zich onthouden van publieke verklaringen die de reputatie en het imago van de staatsbank kunnen schaden. Dat stond vandaag in De Tijd en is voer voor een heftig debat in het parlement.

Minister Vanackere zegt zelf dat hij niet op de hoogte was van deze commerciële afspraak en dat hij daarvan niet op de hoogte moest zijn. "De commerciële deal die afgesloten is tussen beide, staat volledig los van de winstbewijzen", zegt hij. "Het gaat in deze deal om klantenbinding." Volgens Vanackere gaat het om een commerciële afspraak die ook met andere klanten voor hetzelfde volume zou gesloten worden.

Vanackere wast zijn handen in onschuld. "Ik sta recht in mijn schoenen. Ik heb de overtuiging dat ik correct heb gecommuniceerd met de informatie die ik had." Hij schuift de hete aardappel door aan de Belfius-top door voor te stellen dat de voorzitter van de Raad van Bestuur en de CEO van de bank zich moeten komen verantwoorden voor het parlement.

Wellicht geen onderzoekscommissie

Het voorstel van Vanackere wordt met enthousiasme onthaald bij de rest van de meerderheid. Het is niet duidelijk beiden morgen al aan het woord komen of gewacht wordt tot de commissie Financiën dinsdag bijeenkomt. De oppositiepartijen benadrukken dat ze dan opnieuw het voorstel voor een parlementaire onderzoekscommissie op tafel gaan leggen. Een voorstel dat het gezien de positie van de meerderheid wellicht niet zal halen.

Liberaal Kamerlid Luk Van Biesen dreigde er eerder deze week mee zich aan te sluiten bij de vraag van N-VA, Vlaams Belang, Ecolo-Groen en LDD om een parlementaire onderzoekscommissie, indien de minister niet de nodige transparantie verschafte. Open VLD wacht nu de uitleg van de Belfius-top af vooraleer te beslissen of ze al dan niet het voorstel gaan steunen.