"Een bank leeft van discretie", aldus Belfius-topman

Volgens de top van de bank Belfius is minister van Financiën Steven Vanackere op geen enkel moment tussenbeide gekomen in de recente afspraken met het ACW. De toplui bevestigen de uitspraken van Vanackere gisteren in de Kamer, maar op het einde nam de getuigenis een vreemde wending.

Vandaagt kwamen de top van Belfius en van het ACW getuigen in de Kamer over hun omstreden deals van de voorbije maanden. Zowel CEO Jos Clijsters van Belfius (links boven) als voorzitter Alfred Bouckaert bevestigden dat "minister Vanackere op geen enkel ogenblik tussenbeide is gekomen" tijdens de deals met het ACW. Hun getuigenis sloot zo aan bij de ontkenning van Vanackere zelf gisteren.

Volgens Clijsters heeft "de minister de deals altijd beschouwd als een zaak tussen de bank en het ACW". Ook vindt de CEO van Belfius dat de extra vergoeding die aan het ACW uitgekeerd wordt, "een zeer courante praktijk" is en bovendien marktconform. 

Vandaag kwam ook Koen Van Loo van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) aan het woord, het federaal staatsvehikel dat betrokken was bij de overname van Dexia Bank België, nu Belfius. Hij drukte de regeling over de winstbewijzen tussen Belfius en het ACW als volgt uit: "Het is geen perfecte deal, maar beiden kunnen ermee leven".

Tenslotte kreeg ook Patrick Develtere (links), de huidige voorzitter van het ACW het woord. Ook hij bevestigde dat hij tijdens de onderhandelingen enkel gesproken heeft met Belfius en niet met minister Vanackere noch met de FPIM, die onder Vanackere resorteert.

De getuigenis nam echter een bizarre wending toen Develtere niet wou antwoorden op vragen van Jean-Marie Dedecker (LDD) en Luk Van Biesen (Open VLD). Die wilden weten of de commerciële deals over de winstbewijzen enkel van toepassing is op de CVBA Sociaal Engagement van het ACW of op de volledige ACW-koepel. Nadien kwam CEO Clijsters van Belfius tussenbeide met de opmerking "dat een bank leeft van discretie", een opmerking die dan weer meer vragen dan antwoorden oproept. Uiteindelijk wou Develtere toch antwoorden dat de deals inderdaad enkel sloegen op de CVBA Sociaal Engagement en niet op de hele ACW-koepel.

Grote klant

In een gesprek met "Terzake" gaat Clijsters nog wat dieper in op de relatie tussen Belfius en het ACW. Hij benadrukt dat de regeling met het ACW over de winstbewijzen niets meer of niets minder is dan een zakelijke deal, waarbij er op geen enkel ogenblik sprake was van politieke beïnvloeding.

Het ACW is met zijn 600.000 leden die bij Belfius klant zijn natuurlijk een grote klant en Clijsters zegt dat je een grote klant natuurlijk goed wil verzorgen. Maar in tegenstelling met de allusies die hier en daar worden gemaakt, heeft het ACW nooit gedreigd om van die positie als grote klant gebruik te maken.

Oppositie niet onder de indruk

Ondanks de min of meer gelijklopende getuigenissen in de Kamer vandaag, toonde de oppositie weinig begrip. Meyrem Almaci (Groen) vindt het erg vreemd dat de overheid als enige aandeelhouder van Belfius via de FPIM niet heeft samengewerkt bij de onderhandelingen met het ACW. "Ik vind dat een zeer bizarre manier van werken", besloot ze.

Vlaams Belang blijft aandringen op een echte onderzoekscommissie, want "vandaag is niet alles naar boven gekomen", aldus Hagen Goyvaerts.Jean-Marie Dedecker (LDD) was dan weer zeer misnoegd dat Patrick Develtere van het ACW niet wou antwoorden op zijn vragen over de verantwoordelijkheid van de werknemersorganisatie inzake de deals met Belfius.

Ook Peter Dedecker (N-VA) is niet onder de indruk van de toelichting in de commissie, die "weinig antwoorden en nog meer vragen heeft opgeleverd". Om er zeker van te zijn dat Belfius al zijn klanten op dezelfde voet behandelt, dringt Dedecker daarom nog eens aan op een parlementaire onderzoekscommissie, desnoods achter gesloten deuren.

Volgens Dedecker was de hoorzitting in de Kamer enkel een schijnvertoning die bedoeld was om minister Vanackere uit de wind te zetten en om Open VLD een de kans te geven om haar steun voor een parlementaire onderzoekscommissie in te trekken.