"Ik wil rest van m'n leven in gevangenis zitten"

De juryleden hebben deze namiddag beelden te zien gekregen van de verhoren van De Gelder kort na zijn misdaad, de zogenoemde videoverhoren. Kim De Gelder heeft de voorbij dagen zelf al vaak verwezen naar die verhoren. "Enkel de verklaringen die vastgelegd zijn op beeld zijn de waarheid, de andere verklaringen van agenten over mij zijn gelogen", beweert de beschuldigde.

Het eerste videoverhoor vindt plaats op 23 januari 2009, dezelfde dag als de moordpartij van De Gelder in het kinderdagverblijf Fabeltjesland. Op de beelden is de beschuldigde te zien in een witte overall met ros, kort haar. Het valt op hoe kalm de onderzoeker het eerste gesprek met De Gelder begint. "Zit je een beetje comfortabel?" De Gelder antwoordt niet op de vragen die hem gesteld worden, beweegt niet en kijkt voor zich uit.

"Toch kunnen we afleiden dat hij ons begrijpt. We zeggen hem voorover te buigen om zijn handboeien los te maken en dat doet hij dan ook. We leggen zijn handen op zijn schoot en die blijven daar liggen", vertelt rechercheur Hans Neubourg.

Tijdens zijn tweede verhoor verblijft De Gelder in de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge. Hij is bang en hij weent. Het verhoor levert niets op.

"Ik wil niet meer terug naar de maatschappij"

Tijdens zijn derde verhoor gaat het vooral over de moestuin van de onderzoeksrechter. De Gelder vraagt welke groenten hij er kweekt, of ze lekkerder zijn dan in de supermarkt en of hij ze besproeit.

Wat later in het gesprek zegt hij ook: "Ik weet dat ik voor de rest van mijn leven in de gevangenis zal zitten. Ik aanvaard die straf. Ik wil niet meer terug in de maatschappij, want ik weet dat iedereen mij verafschuwt."

Als de verhoorders tijdens een vierde verhoor een foto tonen van het lichaam van de dode kinderverzorgster, houdt De Gelder zijn ogen dicht en wil er niet naar kijken. Ook bij een vijfde verhoor wil hij niet aan het onderzoek meewerken, hij fixeert een punt op de grond en weigert oogcontact.

Bij een zevende verhoor is de beschuldigde bereid om over de feiten te praten. Hij zegt te hebben gehandeld in opdracht van mannenstemmen, hij noemt het "geesten die zeer overtuigend zijn". De stemmen zeggen duidelijk dat hij krijsende kinderen moet vermoorden. Op het einde van het verhoor vertelt De Gelder ook dat hij in de gevangenis geesten heeft gevoeld die over hem kruipen. Hij praat voor de eerste keer over de moord op Elza Van Raemdonck en de moordpartij in Fabeltjesland.

Tijdens een volgend verhoor geeft De Gelder aan dat hij wil meewerken en vertelt te hebben gelogen over de stemmen. "Ik wou proberen om geïnterneerd te geraken", zegt hij daarover. Op het einde van het gesprek betuigt hij ook spijt: "Ik had in plaats van tijd te steken in mijn voorbereiding, beter tijd gestoken in dingen om mijn levenskwaliteit te verbeteren."

Meest gelezen