"Spoor van een grote coalitie is uitgesloten"

Pier Luigi Bersani, de "winnaar" van de parlementsverkiezingen in Italië, sluit een coalitie tussen zijn eigen centrumlinkse lijst en het rechtse blok van oud-premier Silvio Berlusconi uit. Centrumlinks heeft de verkiezingen gewonnen, maar heeft in de Senaat zetels te kort om alleen te kunnen regeren. Mogelijk gaat Bersani een minderheidsregering leiden.

"Ik wil dit klaar en duidelijk zeggen: het idee van een grote coalitie bestaat niet en zal ook nooit bestaan", zegt Bersani in een interview met de Italiaanse krant La Republica.

Na de verkiezingen heeft de centrumlinkse lijst van Bersani de absolute meerderheid in de tweede kamer van het parlement, maar door het kiessysteem heeft ze maar een nipte meerderheid in de senaat. Volgens analisten heeft Bersani nu twee opties: in zee gaan met de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo, of met Berlusconi.

Eergisteren heeft Grillo al de voorzichtige avances van Bersani afgewezen. Op zijn blog zei hij dat hij elk wetsvoorstel van centrumlinks op zijn merites zou beoordelen.

Bersani zegt dat hij met een agenda van 7 à 8 programmapunten naar president Giorgio Napolitano zal gaan. Verwacht wordt dat die hem zal vragen om een nieuwe regering te vormen. Minderheidsregering of niet, daar wil Bersani zich niet over uitspreken. "Noem het wat je wil: een minderheidsregering of een regering met een beperkt doel. Mij interesseert dat niet. (...) Ik noem het een regering van de verandering." Over de mogelijke rol van de Vijfsterrenbeweging in het beleid van de komende jaren ging hij niet in.