"Vrees voor verborgen agenda directie Caterpillar"

De federale en de Waalse regering willen net als de vakbonden duidelijkheid over het industriële plan dat de directie van Caterpillar in Gosselies heeft aangekondigd. De ministers zullen de personeelsvertegenwoordigers steunen in hun vraag voor de gewenste verduidelijkingen. Na afloop van een vergadering in de ambstwoning van de premier uitten verschillende partijen donderdagavond hun ongerustheid over een mogelijke verborgen agenda van de directie met een sluiting van de site nabij Charleroi.

Premier Elio Di Rupo (PS) vergaderde twee uur met vertegenwoordigers van de werknemers van Caterpillar in Gosselies. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) en de viceministers-presidenten van de Waalse regeringen Jean-Claude Marcourt, Jean-Marc Nollet en André Antoine waren eveneens aanwezig.

"Net als zij hebben we onze twijfels over dat industriële plan. Hoe kan het voortbestaan van Caterpillar in Gosselies verzekerd worden met dergelijke herstructurering?", vroeg Marcourt zich af. Hij hoopt dat het "geen kroniek van een aangekondigde dood" zal worden.

De vakbonden informeerden de ministers, maar veel hoop koesterden ze niet over de onderhandelingsmarge van de politiek in dit dossier. "Vandaag heeft Di Rupo een maximum aan informatie, maar we mogen niet naïef zijn. We kennen de limieten van de politiek in een dergelijke situatie", aldus Antonio Cocciolo, voorzitter van de socialistische metaalvakbond van Namen-Henegouwen. Hij toonde zich pessimistisch over de intenties van het bedrijf om in Gosselies aanwezig te blijven.

Op 7 maart zal de eerste ondernemingsraad plaatsvinden in het kader van de wet-Renault. Daar kunnen de bonden hun vragen stellen aan de directie.