Agenten geschorst die taxichauffeur mishandelden

In Zuid-Afrika heerst opschudding over de dood van een Mozambikaanse taxichauffeur nadat die door acht politieagenten was aangepakt. Ze hadden de man vastgebonden aan de bumper van een politiewagen en hem voortgesleept.
AP2013

De man werd hard aangepakt na een verkeersovertreding in een voorstad van Johannesburg. Volgens de politieagenten had hij hen bedreigd met een wapen.

Ze boeiden de taxichauffeur en bonden hem vast aan de achterbumper van een politievoertuig. Die sleepte hem voort. Alles werd gefilmd door een voorbijganger en op het internet geplaatst. De taxichauffeur is later overleden in een politiecel.

Na heel wat protest reageert de politie. "Het gedrag van de agenten op de video moet worden verafschuwd", zegt een politiecommissaris. "De politie moet de bevolking dienen en beschermen." De acht betrokken agenten zijn nu geschorst en ontwapend.

De Zuid-Afrikaanse politie heeft de laatste maanden al veel kritiek gekregen, sinds agenten vorig jaar 34 stakende mijnwerkers doodschoten in Marikana, ten noordwesten van Johannesburg.