Artsen mogen partnergeweld aangeven

Artsen of hulpverleners kunnen voortaan gevallen van partnergeweld aan het gerecht melden. Ze zijn daarbij niet aan het beroepsgeheim gebonden. Dat is het gevolg van een wetswijziging.

Tot nu toe had een huisarts zwijgplicht omdat hij het beroepsgeheim moest respecteren. Bij vaststelling van partnergeweld kan de arts nu naar het parket stappen, zelfs tegen de wil van zijn patiënt. Ook psychologen en maatschappelijke assistenten kunnen onder bepaalde voorwaarden hun beroepsgeheim doorbreken.

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen is heel verheugd met deze uitbreiding", zegt directeur Michel Pasteel. "Het is een nieuw instrument ter bescherming van de slachtoffers van partnergeweld, en een belangrijk signaal voor de uitbreiding van de multidisciplinaire samenwerking in de strijd tegen partnergeweld."

Eén vrouw op zeven is in ons land slachtoffer van partnergeweld. Slechts een kleine minderheid van de slachtoffers durft of wil klacht indienen.