Automatische besparingen van kracht in de VS

In de Verenigde Staten zijn sinds vannacht een reeks automatische besparingen ten bedrage van 85 miljard dollar (65 miljard euro) van kracht. De bemiddelaars van het Witte Huis en de leiders van de Democraten en de Republikeinen zijn er voor het verstrijken van de deadline niet in geslaagd om een akkoord te bereiken.

Republikeinen en Democraten kwamen gisteren voor het eerst dit jaar opnieuw bijeen om te spreken over de begroting. De ontmoeting van de laatste kans duurde amper een uur. Beide partijen blijven vasthouden aan hun eigen standpunten en zijn het grondig oneens over hoe ze het gat van 16,6 biljoen dollar (zo'n 13 biljoen euro) in de begroting willen dichtrijden.

Het gekibbel over de begroting duurt nochtans al twee jaar, sinds de Republikeinen de meerderheid kregen in het huis van Afgevaardigden. Om de druk wat op te voeren, aanvaardden beide partijen toen het zogenoemde sekwester, een besparingsmechanisme dat automatisch in werking zou treden als er op 1 maart 2013 geen compromis zou zijn.

Splijtzwam blijft wie moet inleveren. De Democraten willen een belastingverhoging voor de allerrijksten en het behoud van de voordelen van de middenklasse. De Republikeinen steigeren bij de gedachte van een belastingverhoging en vinden dat er in de eerste plaats moet worden bezuinigd. John Boehner (kleine foto), voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en onderhandelaar voor de Republikeinen, herhaalde bij het verlaten van het Witte Huis dat er geen compromis komt zolang Obama vasthoudt aan hogere belastingen.

AP2013

Obama noemde de bezuinigingen gisteren nog "dom en willekeurig" en hij zei dat ze voelbaar zullen zijn voor de bevolking. "Maar het gaat niet om apocalyptische besparingen. Ze zijn gewoon dom." Op de vraag of hij beide partijen niet gewoon kon dwingen om te onderhandelen tot er een akkoord uit de bus komt, antwoordde de president laconiek. "Ik kan toch moeilijk de deur laten vergrendelen door de geheime dienst."

Topje van de ijsberg

Vooral defensie, luchthavens en onderwijs zullen de besparingen voelen. Maar de automatische besparingen vormen slechts het topje van de ijsberg. De volgende stap is dat de regering mogelijk niet meer kan functioneren doordat de uitgaven voor dit jaar niet zijn goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres heeft tot 27 maart de tijd om dat te voorkomen.

In april moet het Congres ook beslissen over het verhogen van de schuldenlimiet. Als die goedkeuring er niet komt, riskeert de VS voor het eerst in zijn geschiedenis zijn schulden niet meer te kunnen betalen.