Belgen blijven zeker tot eind maart in Mali

De Belgische vliegtuigen en helikopters die actief zijn in Mali zullen daar zeker nog tot 31 maart "Operatie Serval" ondersteunen. De federale regering heeft beslist om in te gaan op de vraag van Frankrijk. Gisteren meldden Franse regeringsbronnen dat ook de Franse troepen nog zeker tot juli in het West-Afrikaanse land zullen blijven. Dat is een stuk langer dan gedacht.

Bij het begin van de Franse militaire interventie in Mali begin januari verklaarde Parijs dat de operatie maar enkele weken zou duren.Maar dat was buiten de islamistische rebellen gerekend, die hard weerwerk bieden.

De Fransen blijven dus zelf nog even actief in de regio en vroegen eerder deze week ook aan ons land om de steun te verlengen. De Belgische bijdrage aan operatie Serval zou eigenlijk eind februari eindigen.

Momenteel zijn er twee Belgische Agustahelikopters actief vanop een basis in Gao, in het noordoosten van het land. Ze worden ingezet om gewonde Franse of Malinese soldaten van het front weg te halen. De helikopters zullen tegen 15 maart naar de luchthaven van de hoofdstad Bamako verhuizen, waar ze zullen worden ingezet bij de opleidingsmissie voor Malinese soldaten van de Europese Unie. Daarnaast zijn er ook twee Belgische C130-vliegtuigen die transportvluchten voor de Fransen uitvoeren vanop een basis in Abidjan in het naburige Ivoorkust. In totaal gaat het om 75 Belgische militairen.

Vorige week besliste de regering ook al om infanteriesoldaten naar Mali te sturen in het kader van de Europese missie.