Brengt "Harlem shake" vliegreizen in gevaar?

Is de veiligheid in het toestel in gevaar gebracht tijdens de uitvoering van de "Harlem shake"? Op die vraag zal de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een antwoord geven, nadat er op YouTube een filmpje is gezet van vrolijk dansende vliegreizigers.

Net als "Gangnam style" is "Harlem shake" een dansje dat de wereld verovert dankzij het internet. We zagen al voetbal- en wielerploegen de dans uitvoeren, maar nu zijn er ook beelden opgedoken van een "Harlem shake" op enkele kilometers hoogte, boven de Grand Canyon.

Enkele studenten uit de Amerikaanse staat Colorado wisten het hele toestel ervan te overtuigen met hen mee te doen. De beelden zijn zonder meer entertainend, daar zijn de bijna 500.000 kijkers op YouTube ook van overtuigd.

Wie er niet zo mee kan lachen, is de FAA, de luchtvaartwaakhond van de VS. Zij hebben een officieel onderzoek geopend naar de gebeurtenissen in de lucht. Vooral het tijdstip van de dans vinden ze belangrijk, want de wilde bewegingen zouden in sommige fases van een vlucht problemen kunnen veroorzaken.

"We vragen gewoon meer informatie", zegt een woordvoerder van de FAA op de website van The Catalyst. "De veiligheid van de reizigers primeert nu eenmaal." Volgens luchtvaartexperts bestaat de kans dat het vliegtuig lichtjes gaat overhellen als alle passagiers van de ene naar de andere kant van het vliegtuig rennen. "Er kan zelfs lichte turbulentie optreden", beweren ze. 

Als er geen signaal was gegeven om de gordel aan te doen - iets wat de studenten beweren - is er volgens de experts evenwel geen enkel gevaar. "We hebben vooraf toestemming gevraagd aan het cabinepersoneel", zegt een student. "Zij hadden geen enkel bezwaar, want op het moment van de opnames moesten we niet op onze plek blijven zitten."

lees ook