Burgers gezocht om te helpen bij kankeronderzoek

Internetbedrijven en Britse kankerspecialisten willen het grote publiek nauwer betrekken bij het kankeronderzoek. Ze hopen zo mutaties in het DNA beter te kunnen opsporen die kanker veroorzaken.

Cancer Research UK, Amazon, Google en Facebook slaan de handen in elkaar om burgers te vinden die hen kunnen helpen. Dat komt omdat er te weinig wetenschappers zijn om de berg aan bestaande gegevens te analyseren. 

Het is de bedoeling om geïnteresseerde vrijwilligers DNA-gegevens te bezorgen die ze met het blote oog kunnen analyseren. Op die manier hopen de onderzoekers sneller mutaties te detecteren die kanker veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot betere behandelingsmethodes.

"We hebben grote vooruitgang geboekt op het vlak van onderzoek naar de genetische oorzaken van kanker", zegt Carlos Caldas van de universiteit van Cambridge. "De sleutels die bepalen welke geneesmiddelen kunnen werken, zijn te vinden in gegevens die met het blote oog moeten worden geanalyseerd, en dat kan jaren duren."

"Door het grote publiek in te schakelen kunnen de onderzoekers sneller opschieten en nieuwe manieren ontdekken om kanker vast te stellen en te behandelen", zegt Caldas.

AP1997