DNA-onderzoek naar Romeinen in Velzeke

In Velzeke starten genetici van de KU Leuven vanavond een project waarbij erfelijk materiaal zal worden afgenomen van mensen met familienamen die al lang in de gemeente voorkomen. Aan de hand daarvan wil men de afkomst van die mensen onderzoeken.

Het DNA-project wordt vanavond om 20 uur voorgesteld in het museum aan de Paddestraat in Velzeke. Na afloop zullen speekselstalen worden genomen van een groep vooraf geselecteerde mannen.

Het gaat om mensen met familienamen die al lang in de gemeente voorkomen, zoals Stevens, Vermassen, D'Hondt en De Witte. Op baiss van het mannelijke Y-chromosoom hopen de onderzoekers meer te weten komen over de afkomst van die families de voorbije eeuwen.

Met enige overdrijving kan gesteld worden dat de genetici onderzoeken of er zich Romeinse migranten gevestigd hebben in Velzeke, maar wellicht zullen de resultaten over iets meer recente inwijkelingen gaan.

Ook in andere oude gemeenten zoals Tongeren en Oudenburg zullen gelijkaardige onderzoeken georganiseerd worden. Beide gemeenten dateren uit de Gallo-Romeinse tijd; Tongeren als belangrijke stad en Oudenburg als een Romeins fort dat de kust moest beschermen tegen Saksische piraten.