Erdogan oogst kritiek met aanval op zionisme

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft bakken kritiek over zich heen gekregen na erg omstreden uitspraken over het zionisme. Erdogan noemde het zionisme een van de "misdaden tegen de mensheid".

Eerder deze week was Erdogan te gast op een VN-forum over cultuur in Genève. Daar liet hij zich ontvallen dat "het onvermijdelijk is dat islamofobie net zoals zionisme, anti-semitisme en fascisme beschouwd zou worden als een misdaad tegen de mensheid'.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet meteen opmerken dat de "uitspraak donker en gemeen was". Ook een Amerikaanse official liet meteen optekenen dat hij het een verkeerde en beledigende uitspraak vond. VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is op dit ogenblik in Turkije voor een bezoek en heeft nog niet gereageerd.

Niet zo voor VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon die de "kwetsende en verdeeldheid zaaiende opmerkingen erg ongelukkig" vond.

De relaties tussen Israël en Turkije zijn erg bekoeld sinds 2010. Toen kwamen negen Turkse activisten om toen de Israëlische marine een schip onderschepte dat goederen naar de Palestijnse Gazastrook wou brengen. Toch stonden die relaties al eerder onder druk na het aan de macht komen van de moslimpartij van Erdogan.

Meest gelezen