Giftig veevoeder gevonden in Duitsland

In Duitsland is minstens 10.000 ton veevoeder dat vervuild is met een giftige stof aan landbouwbedrijven geleverd. Het gaat om maïs uit Servië waarin een te hoge hoeveelheid aflatoxine is gevonden, een kankerverwekkende stof. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de giftige stof in mengvoeder in ons land terechtgekomen is.

In veevoeder mag hoogstens 0,02 milligram aflatoxine per kilo zitten. Bij het besmette veevoeder was dat ruim tien keer zo veel. In totaal is 45.000 ton voer uit Servië geïmporteerd. Daarvan is 10.000 ton verwerkt in mengvoeder; de rest ligt nog in een opslagbunker in Bremen.

Het besmette veevoeder is aan duizenden landbouwbedrijven geleverd, vooral in de deelstaat Nedersaksen. De Duitse overheid is momenteel nog aan het traceren waar het besmette voer juist vandaan komt en waar het overal terecht gekomen is.

Volgens de Duitse autoriteiten is er hoogstwaarschijnlijk geen gevaar voor de volksgezondheid. Bij routinecontroles van melk zijn tot nu toe geen bijzonderheden geconstateerd. Ook rundvlees is waarschijnlijk niet besmet.

"Geen aanwijzingen van gif in Belgisch voeder"

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er kankerverwekkend gif terechtgekomen is in mengvoeder in ons land. Dat zegt Lieve Busschots van het Federaal Voedselagentschap.

"We zijn op de hoogte en wachten op verdere informatie uit Duitsland", zegt Busschots. "De sector zelf doet enorm veel controles en ook wij controleren."