Grote tentoonstelling "Modernisme" in MSK Gent

Vanaf morgen loopt in het Museum voor Schone Kunsten in Gent de overzichtstentoonstelling "Modernisme: Belgische abstracte kunst en Europa (1912-1930)". "Het is een zeer kleurrijke, swingende tentoonstelling vol beweging en optimisme", vindt radiojournalist Lucas Vanklooster.

Voor het eerst sinds meer dan twintig jaar wordt een grote overzichtstentoonstelling gewijd aan het Belgische modernisme omstreeks 1920. Jonge Belgische artiesten uit die periode hangen er naast tijdgenoten uit de rest van de wereld.

Om de Belgische historische avant-garde te illustreren, komt naast beeldende kunst ook architectuur, toegepaste kunst, typografie, fotografie, film, muziek, literatuur en theater aan bod.

"Het is een zeer kleurrijke, swingende tentoonstelling vol beweging en optimisme", aldus radiojournalist Lucas Vanklooster. "Het is verrassend en leuk om te zien dat kunstenaars die later totaal andere dingen hebben gedaan, blijkbaar gestart zijn met het zoeken naar abstracte kunst." Zo is onder meer een kamerscherm te zien van René Magritte.

Voor de brede overzichtstentoonstelling werkt het MSKA Gent samen met grote internationale musea die uitzonderlijke topwerken in bruikleen hebben gegeven. Als partner van de tentoonstelling leent ook de bank Belfius 20 representatieve werken uit van onder meer Marcel-Louis Baugniet, Prosper De Troyer, Marc Eemans, Jean-Jacques Gailliard, Floris Jespers, Paul Joostens en Jozef Peeters.

De tentoonstelling "Modernisme: Belgische abstracte kunst en Europa (1912-1930)", loopt van 2 maart tot en met 30 juni in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.