Haentjens: "Ik leef hier ook al vier jaar mee"

Kim De Gelder en zijn advocaat hebben een hevige discussie gevoerd voor het hof van assisen. Het was een vreemde vertoning. De beschuldigde is vrij alert vandaag en wil uitleg geven over zijn motieven, maar door de woordenwisseling met zijn advocaat gebeurt dat toch niet.

Vlak voor de middagpauze geeft de voorzitter van het hof van assisen meester Jaak Haentjens nog het woord. Wat volgt is een bizar schouwspel. Hij wordt onmiddellijk onderbroken door De Gelder: “Mag ik u onderbreken? Het is gewoon een vraagstelling. Ik zou graag mijn drijfveren willen aflezen. Ik heb u het briefje gegeven."

Er wordt wat over en weer gekibbeld waarop Haentjens kwaad wordt op zijn cliënt en uiteindelijk roept: "Doe het dan, leg het uit alstublief. Ik leef er ook al vier jaar mee, zeg het aan die mensen, ze verdienen dat." De Gelder reageert droog:"Je moet geen show opvoeren" en gaat terug zitten zonder nog iets te zeggen.

"U mag hoofdje van een kind niet als voetbal gebruiken"

Na de getuigenis van dossierbeheerder Cocquereaux en misdrijfanalist D'Hondt volgt er een vraag van een jurylid aan Kim De Gelder: "Klopt het wat de ooggetuige aan Fabeltjesland verteld heeft over het schoppen tegen de hoofden van de kindjes?"

Daarop staat De Gelder recht en zegt: "Dat is een volledig foute interpretatie van de feiten. U mag een hoofdje van een kind niet als een voetbal gebruiken. Die mens zal dat op zijn eigen manier hebben geïnterpreteerd. Percepties kunnen totaal verkeerd zijn, meneer. Ik heb helemaal niet gesprongen."

De beschuldigde is veel alerter dan de voorbije dagen. Hij spreekt duidelijk en redelijk vlot. Er volgt nog een vraag voor De Gelder: "Waarom droeg u een kogelvrije vest?" De beschuldigde antwoordt: "Ik heb u in het verleden al geantwoord over dat soort vragen. Ik zal daar... (hij zoekt even naar zijn woorden) en zegt dan: "Excuseer meneer de voorzitter, het is mijn eerste proces. Ik zal daar op een later tijdstip op antwoorden. Nu ga ik niet meer antwoorden."

Meest gelezen