Hof van Cassatie kijkt Liégeois op de vingers

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois zal het Hof van Cassatie op de hoogte moeten houden van de evolutie in het onderzoek dat hij heeft heropgestart tegen procureur Herman Dams. Dat heeft procureur-generaal Jean-François Leclercq van het Hof van Cassatie beslist, het hoogste rechtscollege van het land.

Gisteren raakte al bekend dat Herman Dams een stap opzijzet als procureur des konings in Antwerpen. Na de heisa rond zijn rol in de zaak rond de dood van een jongeman in een politiecel in Mortsel kon hij niet langer optimaal functioneren. De dagelijkse leiding over het Antwerpse parket ligt nu tijdelijk bij de eerste substituut.

Dams raakte in nauwe schoentjes toen de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois bekendmaakte dat hij het gerechtelijk onderzoek naar de rol van Dams heropent. Een dag later maakte Liégeois bekend dat hij drie strafonderzoeken opent tegen substituut Peter Van Calster in het kader van "Diamantgate". Vorig jaar nog had Dams de verdediging opgenomen van Van Calster.

Geen fraai zicht dus, al dat geruzie bij het Antwerpse openbaar ministerie. Dat was blijkbaar ook het Hof van Cassatie niet ontgaan.

Vandaar de beslissing om een inlichtingenonderzoek te openen, in het kader van het toezicht door Cassatie op alle parketten-generaal in België. Liégeois zal Cassatie dus op de hoogte moeten houden van de stand van zaken in het onderzoek tegen Dams.In de praktijk wordt het Antwerpse parket-generaal dus onder curatele geplaatst door het parket-generaal bij het Hof van Cassatie. 

Promotie voor omstreden substitute

Ook opmerkelijk is dat Kim De Laet wordt gepromoveerd tot eerste substituut-procureur. Haar benoeming is gisteren gepubliceerd in het Staatsblad.

De Laet is de substitute die zo'n drie jaar geleden de opdracht gaf om de jongeman in de politiecel in Mortsel te laten "platspuiten". Daardoor werd het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse politie naar Mortsel gestuurd om de jongeman in bedwang te houden, en dat leidde dan weer tot de dood van Jonathan Jacob.