Lenteweer op komst na "sombere, koude en natte winter"

Na een sombere, koude en natte winter, worden voor begin volgende week de eerste lentetemperaturen voorspeld. Dit weekend blijft het nog zwaarbewolkt, maar dinsdag en woensdag kunnen de temperaturen stijgen tot 14 graden.

Zelfs weerman Frank Deboosere heeft moeten toegeven dat het een "sombere, koude en natte winter" was. "Sinds 1833 waren 12 winters nog natter. Sinds 1887 waren 7 winters nog somberder", meldde hij gisteren al via Twitter.

Volgens het KMI was de winter met 281,6 liter neerslag per vierkante meter natter dan normaal (220,5 liter/m² in Ukkel) en met 126 uur en 29 minuten zonneschijn ook somberder dan normaal. Normaal schijnt de zon in december, januari en februari in Ukkel 180 uur en 29 minuten. Er waren 29 sneeuwdagen in Ukkel. Dat is ook dubbel zoveel als normaal.

De weerkundige lente begint vandaag, maar dit weekend blijft het nog overwegend zwaarbewolkt. Vanaf volgende week behoort een terrasje opzoeken tot de mogelijkheden. Dinsdag en woensdag kunnen de temperaturen stijgen tot 14 graden en worden er brede opklaringen verwacht.