Manning pleit schuldig aan lekken aan WikiLeaks

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning (25) pleit schuldig aan het lekken van geheime documenten aan de website WikiLeaks. Hij ontkent voor de krijgsraad wel dat hij de vijand geholpen heeft en dat hij de Amerikaanse spionagewet heeft overtreden.

Manning bezorgde duizenden militaire documenten, diplomatieke boodschappen en video's van Amerikaanse operaties in Irak en Afghanistan aan WikiLeaks, de website van Julian Assange. Het gaat om het grootste militaire lek in de Amerikaanse geschiedenis.

De soldaat pleit schuldig aan 10 van de 22 aanklachten. Hij ontkent wel dat hij de vijand geholpen heeft. Manning riskeert een celstraf tot 20 jaar.

Manning las een mededeling voor waarin hij zei dat hij hoopte dat het materiaal dat hij verspreidde een publieke discussie op gang zou brengen. "Ik geloofde dat als het Amerikaanse volk toegang zou hebben tot deze informatie er een publiek debat zou kunnen gestart worden over de rol van het leger en over onze buitenlandpolitiek in het algemeen", zei hij. Hij gaf de documenten ook vrij om de bloeddorst van het Amerikaanse leger en het gebrek aan respect voor menselijk leven in Irak en Afghanistan aan te klagen. Toch geloofde hij naar eigen zeggen niet dat het vrijgeven van de informatie de Verenigde Staten zou schaden.

Hij geeft toe dat hij de regels geschonden heeft, maar vindt niet dat hij de Amerikaanse spionagewet overtreden heeft. Manning zat vorige zaterdag 1.000 dagen in de cel. Velen zien hem ook als een klokkenluider die oorlogsmisdaden openbaar maakte.

AP2013