Nederland bespaart vier miljard euro extra

Het Nederlandse kabinet is het eens geworden over een bezuinigingspakket. Dat bevestigt de Nederlandse minister Stef Blok (VVD) na afloop van de ministerraad. Het gaat om een bedrag van ruim 4 miljard euro.
Premier Mark Rutte

Het Centraal Planbureau kwam gisteren met nieuwe ramingen. Daaruit blijkt dat het begrotingstekort van de overheid zowel dit als volgend jaar boven de EU-limiet van 3 procent ligt, wat voor volgend jaar extra bezuinigingen nodig maakt.. Het bezuinigingspakket komt uit op 4,3 miljard euro en moet tot een daling van het begrotingstekort tot 3 procent in 2014 leiden.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) benadrukt dat het regeerakkoord van VVD en PvdA "niet in beton gegoten is". Minister Melanie Schultz (VVD) zegt dat het pakket waar de ministerraad over sprak "geen dichtgeklonken deal" is. Wat Asscher betreft, hebben de sociale partners (werkgevers en werknemers) alle mogelijkheid om alternatieven voor de kabinetsplannen te formuleren.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) verwees naar de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Tussen 2010 en 2016 gaat het om 46 miljard en daar komt het pakket van ruim 4 miljard van vandaag nog eens bij. "Dat zijn geen vrolijke gesprekken in de ministerraad, maar we hebben wel de overtuiging dat we op de goede koers zitten en dat het licht in de tunnel in zicht is en dat we nu door moeten zetten."