Piloot valt twee keer minuut in slaap tijdens vlucht

Een piloot van Air New Zealand is in november 2011 twee keer ingedommeld tijdens een lijnvlucht tussen Londen en Los Angeles. De luchtvaartmaatschappij heeft het nieuws nu pas bekendgemaakt, maar benadrukt dat de passagiers nooit in gevaar geweest zijn.
AP2012

De piloot zat aan het stuur van een Boeing 777-300ER, met een capaciteit van 320 passagiers. Tijdens die vlucht is hij "tot twee keer toe ongeveer een minuut lang ingesluimerd en spontaan weer wakker geworden", meldt Air New Zealand. Het rapport dat de luchtvaartautoriteit opstelde, is op vraag van de reizigers vrijgegeven.

De piloot wijt het voorval aan extreme vermoeidheid als gevolg van het feit dat hij de nacht voor de vlucht in een hotel in Londen drie keer van kamer had moeten veranderen door problemen met de airco. Tijdens de vlucht zaten er drie piloten in de cockpit. De veiligheid van de passagiers is dus nooit in gevaar geweest.

De piloot meldde het incident zelf. "Wij erkennen problemen als vermoeidheid, als onderdeel van ons veiligheidsbeleid moedigen wij de crew dan ook aan om dit soort problemen zelf te melden", zegt Air New Zealand. "En dat is wat in dit geval ook gebeurd is."

In september vorig jaar was er een gelijkaardig incident op een Transavia-vlucht. Een piloot was tijdens de vlucht in slaap gevallen toen hij even alleen in de cockpit zat.