Soepeler regels voor vloeistoffen in handbagage

Vanaf 31 januari 2014 zullen vliegtuigpassagiers opnieuw vloeistoffen kunnen meenemen in hun handbagage. De Europese Unie versoepelt de regels voor tax free-producten zoals dranken, gels en parfums die in de tax free-zone gekocht werden. Ook medicijnen, dieetproducten en babyvoeding zullen niet meer in beslag genomen worden. Tegen 2016 zou het verbod helemaal opgeheven worden.
AP2006

Nu gelden er nog strenge regels op het vervoeren van vloeistoffen en gels in handbagage. Alle verpakkingen van meer dan 100 milliliter worden zonder pardon in beslag genomen. En nogal wat (verstrooide) reizigers die de regels bij het pakken over het hoofd zagen, zien zich genoodzaakt om dranken, shampoo, deodorants, lenzenvloeistof, tandpasta of crèmes achter te laten. Kleinere verpakkingen kunnen enkel mee in een gesloten plastic zak.

De strenge regels voor vloeistoffen werden in 2006 in heel Europa ingevoerd, na een verijdelde aanslagen op de luchthaven van Londen Heathrow met zelfgemaakte explosieven die verstopt waren in flesjes. De bedoeling was om de regels in 2011 opnieuw te versoepelen, maar de afwezigheid van controle-apparatuur schoof die versoepeling op de lange baan.

Vanaf 2014 echter worden op de luchthavens speciale scanners geïnstalleerd die vloeistoffen kunnen analyseren. De apparaten meten de dichtheid van de vloeistoffen en kunnen bepalen of de vloeistof veilig is of niet.

Daardoor zullen producten uit de tax free-zone, medicijnen, babyvoeding of dieetproducten opnieuw in de handbagage mee kunnen. Na een jaar volgt een evaluatie. Indien positief komt er een verdere versoepeling en mag bijvoorbeeld ook gewoon flessenwater worden meegenomen. Tegen 2016 zou het verbod helemaal van de baan zijn.

AP2008