"Brein achter gijzeling in Algerije gedood in Mali"

Bij gevechten in het noorden van Mali zou Mokhtar Belmokhtar omgekomen zijn. Belmokhtar is een topfiguur van Al Qaeda in Noord-Afrika en wordt beschouwd als de man achter de dodelijke gijzeling in Algerije in januari.

De dood van Belmokhtar werd aangekondigd op de Tsjadische staatstelevisie. Er is nog geen bevestiging door andere bronnen. In het noorden van Mali vechten Tsjadische soldaten mee met de internationale troepenmacht die geleid wordt door Frankrijk.

Volgens de Tsjadische tv werd Belmokhtar gedood bij een aanval op de "hoofdbasis" van de militanten in het gebergte van Noord-Mali. De 40-jarige Belmokhtar is een Algerijn. Hij wordt gezien als een van de topfiguren van Al Qaeda in Noord-Afrika.

Belmokhtar zou ook de man geweest zijn die opdracht gaf voor de gijzelingsactie in een Algerijns gascomplex in januari. Daarbij kwamen 37 gijzelaars om het leven.

Het bericht over de dood van Belmokhtar komt een dag nadat de Tsjadische president Idriss Deby bekendgemaakt had dat zijn soldaten Abdelhamid Abu Zeid hebben gedood, een andere topman van Al Qaeda in Noord-Afrika. Ook die dood moet nog bevestigd worden door DNA-onderzoek.