"Clan" maakt favorietenrol waar tijdens de Televisiesterren

De VTM-serie "Clan" heeft haar favorietenrol tijdens de Televisiesterren waargemaakt. Het programma rond de 5 zussen werd door het publiek tot populairste tv-programma gekroond. De serie won ook in de categorie beste drama en hoofdrolspeler Dirk Roofthooft kaapte de prijs voor beste acteur weg. Een bijzonder moment was ook weggelegd voor VRT-nieuwsanker Martine Tanghe. Zij werd uitgeroepen tot beste presentatrice. Even later mocht Tanghe opnieuw het podium op en dat voor "Het journaal" dat bekroond werd tot beste informatieprogramma.
VRT/VTM

Kobe Ilsen en Francesca Vanthielen presenteerden het evenement vanuit de Ethias Arena in Hasselt. Het was een show met strak getimede dankwoorden (30 seconden) en veel humoristische tv-fragmenten en filmpjes tussendoor.

De eerste Televisiester was weggelegd voor Dirk Roofthooft. Hij werd verkozen tot beste acteur voor zijn rol van de onuitstaanbare schoonbroer de Kloot in de VTM-serie "Clan".

In de categorie reality was het daarna de beurt aan waaghals Tom Waes van het Eén-programma "Tomtesterom". Hij kreeg de prijs uit handen van Frieda Van Wijck en Erik Van Looy die zich voor de grap in "flashy" jogging hadden uitgedost en een coole pose aannamen. Waes wist niet goed wat zeggen en bedankte achtereenvolgens de "vaders" van het programma, zijn eigen moeder en zijn vriendin Mieke. Hij droeg aan Mieke de titel van "best supporting wife" op.

"Ben een beetje van mijn melk"

De cast van "Clan" mocht opnieuw juichen toen de winnaar in de categorie beste drama weerklonk. De makers bedankten vooral de trouwe kijkers.

Een emotionele Sofie Lemaire mocht daarna het podium op. Zij werd verkozen tot "rijzende tv-ster" door de leden van de Vlaamse Televisie Academie. "Fijn, ik ben een beetje van mijn melk", gaf ze toe. Lemaire was presentatrice bij Studio Brussel en maakte vorig jaar de overstap naar "De kruitfabriek" op Vier. Het was collega én grootste fan Christophe Deborsu die haar het beeldje gaf. Hij onderwierp haar aan een spervuur van vragen over haar zwangerschap.

Jeroen Meus wist met zijn lifestyleprogramma "Dagelijkse kost" voor het derde jaar op rij een Televisiester weg te kapen. Hij kreeg die uit handen van de hoogzwangere Katja Retsin en Véronique De Kock. Meus zei niet veel. Hij liet zijn tranen spreken.

Ook voor het derde jaar op rij in de prijzen: "Tegen de sterren op". Guga Baùl dankte met een snik in de stem zijn ontdekker Patrick De Witte. (pdw) stierf onlangs onverwacht.

"Zonder goede ploeg ben je als presentator niets"

Freek Braeckman mocht oud-collega Martine Tanghe kronen tot beste presentatrice voor haar werk als Journaalanker en presentatrice van de verkiezingsshow.

"Dat ik dit nog mag meemaken", reageerde Tanghe trots. Ze benadrukte graag nog te willen voortwerken. "Zoals mijn oma zei: "Als 't god belieft", daarmee verwees Tanghe naar haar strijd tegen borstkanker. Een strijd die ze ook won. "Ik heb geleerd hard te werken en vooral te genieten." Tanghe zette daarna nog uitgebreid de ploeg achter "Het journaal" en de verkiezingsshow in de bloemetjes. "Die ster is er niet voor mij. Zonder goede ploeg ben je als presentatrice niets."

"Het journaal" was trouwens opnieuw beste informatieprogramma. Het is de vijfde Televisiester op rij. "Oh no, not again", citeerde nieuwsanker Wim De Vilder Oscarwinnares Meryl Streep. Martine Tanghe vergat ook de anderen niet. "Ik zou deze ster willen delen met alle andere nieuwsprogramma's van de VRT, en ik wil ze ook delen met de collega's van de commerciële zenders. Deze ster mag dus een reizende ster zijn."

Mama trakteert op kinderchampagne

Enorm, enorm blij was Tine Embrechts die tot beste actrice werd uitgeroepen. "Dankjewel, Bart De Pauw, voor het geweldige scenario van "Quiz me quick" en bedankt "Tegen de sterren op" om me te adopteren!" Ze beloofde haar 2 zoontjes prompt een feestje in de living met kinderchampagne.

De Televisiesterren stonden ook even stil bij mediafiguren die het afgelopen jaar stierven. Dat waren onder anderen Bart Van Den Bossche, Odilon Mortier, Hilde Sacré en Patrick De Witte. Veerle Beatens en The Broken Circle Breakdown brachten het ingetogen "If I needed you".

Alle winnaars op een rijtje:

 • beste acteur: Dirk Roofthooft (Clan, VTM)
 • beste actrice: Tine Embrechts (Quiz me quick, Eén)
 • beste presentator: Lieven Van Gils (Reyers laat, Canvas)
 • beste presentatrice: Martine Tanghe (Het journaal, Verkiezingsshow, Eén)
 • beste drama: Clan (VTM)
 • beste entertainment: Manneke Paul (VTM)
 • beste humor & comedy: Tegen de sterren op (VTM)
 • beste reportage en documentaire: Belpop (Canvas)
 • beste reality: Tomtesterom (Eén)
 • beste lifestyle: Dagelijkse kost (Eén)
 • beste informatieprogramma: Het journaal (Eén)
 • rijzende ster: Sofie Lemaire (De kruitfabriek, Vier)
 • carrièrester: Jo De Meyere
 • populairste tv-programma: Clan (VTM)
 • populairste tv-persoonlijkheid: Nathalie Meskens (VTM)