"Geweld in Syrië moet zo snel mogelijk gestopt worden"

Barack Obama en Vladimir Poetin zijn het erover eens dat het geweld in Syrië zo snel mogelijk gestopt moet worden. De Amerikaanse en de Russische president hebben met elkaar getelefoneerd over de Syrische kwestie. Ook vandaag is opnieuw fel strijd geleverd in Syrië.
AP2013

De presidenten (archieffoto in tekst) vinden dat er vooruitgang geboekt moet worden om de weg vrij te maken voor een democratische overgangsfase. Het geweld moet daarom zo snel mogelijk gestopt mogelijk worden. Volgens Rusland nam Obama het initiatief voor het gesprek.

Beide landen staan lijnrecht tegenover elkaar in de kwestie. Obama wil het einde van het regime van president Bashar al-Assad. Rusland is lang gekant geweest tegen elke buitenlandse inmenging en blokkeerde samen met China de goedkeuring van de internationale sancties in de VN-Veiligheidsraad.

Obama en Poetin zullen elkaar dit jaar twee keer ontmoeten. In juni is er een gesprek gepland in marge van de G8-top in Noord-Ierland en in september reist Obama naar de G20 in Sint-Petersburg.

2012 AP

Assad wil van geen wijken weten

Bashar al-Assad zal deelnemen aan de volgende Syrische presidentsverkiezingen, die in 2014 gepland zijn. Dat is vandaag in Teheran meegedeeld door Ali Akbar Salehi, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

"President Assad zal deelnemen aan de volgende verkiezingen. En het Syrische volk kan hem verkiezen, indien het dat wil", aldus de Iraanse minister. Salehi verklaarde dit tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Syrische collega Walid Mouallem.

Zoals verwacht is Assad dus niet van plan om de macht snel af te staan, ondanks oproepen in die zin van het Westen en de Arabische landen. Iran wordt beschouwd als een van de belangrijkste bondgenoten van Syrië.

Geweld duurt onverminderd voort

Intussen gaat het geweld in Syrië onverminderd voort. In de noordelijke stad Raqqa is het vandaag tot hevige gevechten gekomen tussen rebellen en regeringstroepen. Daarbij zouden opnieuw tientallen doden gevallen zijn. Ook in andere steden is vandaag weer fel strijd geleverd.