"Overleg over Diane 35 op Europees niveau"

Komende week worden op Europees niveau de veiligheidsgegevens van de Diane 35-pil gecontroleerd. Dat laat het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in ons land weten. In Nederland zijn mogelijk tien vrouwen overleden na het slikken van de pil.

Mogelijk 10 Nederlandse vrouwen zijn overleden door het slikken van de Diane 35-pil. Dat meldt de krant Trouw op basis van gegevens van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Eugene van Puijenbroek van Lareb zegt in de krant dat bij die tien meldingen de patiënt is overleden en dat Diane 35 daar mogelijk een rol in kan hebben gespeeld.

In januari overleed een gezonde vrouw aan een longembolie nadat ze een aantal maanden Diane 35 had ingenomen. Dat nieuws leidde bij Lareb tot 97 nieuwe meldingen, waaronder 9 sterfgevallen in 2011 en eerder. Sinds de introductie van de Diane 35-pil 25 jaar geleden ontving Lareb 322 meldingen. In Nederland slikken volgens Trouw ruim 161.000 vrouwen Diane 35 of een generieke variant met precies dezelfde werking.

In Nederland mag de pil niet worden voorgeschreven als anticonceptie. Het staat geregistreerd als middel tegen acne, overbeharing en een extreem vette huid. In Frankrijk is de pil van de markt gehaald nadat bekend geraakt was dat daar de afgelopen 25 jaar vier vrouwen stierven na het gebruik van de pil.

"Risico staat vermeld in de bijsluiter"

Het risico op klontervorming bij het gebruik van Diane 35 en zijn generieke varianten is bekend en staat vermeld in de bijsluiter. Dat zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheid (FAGG) in een reactie op het nieuws dat 10 overlijdens in Nederland mogelijk te maken hebben met het gebruik van Diane 35.

In ons land mag de pil nog altijd verkocht worden, zegt het FAGG. "Diane 35 en generieken mag worden voorgeschreven tegen zware (therapieresistente) acne, overdreven haargroei of haaruitval", zegt woordvoerster Ann Eeckhout aan het persagentschap Belga. In Frankrijk wordt er ook bijvoorbeeld lichte acne mee behandeld, in sommige andere landen worden de middelen ook gebruikt als anticonceptiepil.

Komende week worden op Europees niveau de veiligheidsgegevens over Diane 35 gecontroleerd. Er kan vervolgens beslist worden om op Europees niveau maatregelen te nemen. Dat kan gaan van een aanpassing van de bijsluiter over het beperken van het gebruik tot het volledig uit de handel nemen. Een beslissing wordt in mei verwacht.