"Reynders speelt doorzichtig politiek spelletje"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) kan niet echt lachen met de oproep van federaal vicepremier Didier Reynders (MR) aan de regio's om minstens 350 miljoen euro op te hoesten, om zo de federale begroting op koers te houden. "Zo'n doorzichtig politiek spelletje dat het betreurenswaardig is", reageerde Peeters bij Belga.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders deed zijn uitspraken vanmorgen in een interview met De Standaard. Volgens Reynders konden de regio's vorig jaar de dans ontspringen omdat het verkiezingen waren. "Nu verwachten we een echte inspanning", zegt hij in de krant. Reynders, die met zijn partij op regionaal vlak in de oppositie zit, spreekt over "meer dan 350 miljoen".

De vicepremier hoopt via onderhandelingen tot een vergelijk te komen met de deelstaten. Lukt dat niet, dan "zal de federale regering zelf stappen moeten nemen". "We zouden bijvoorbeeld kunnen stoppen met bepaalde uitgaven of kortingen op fiscaal vlak. Zo kan ik er een heel aantal opnoemen waarover we, als er geen akkoord komt, moeten nadenken of we ze nog willen doen."

"Reynders heeft misschien iets te veel in het buitenland gezeten"

Vlaams minister-president Kris Peeters is niet onder de indruk. "Dit is zo'n doorzichtig politiek spelletje dat het betreurenswaardig is", is zijn reactie. "Zulke gesprekken zijn zo doorzichtig dat je er alleen zeer onderkoeld op kan reageren. Reynders heeft misschien iets te veel in het buitenland gezeten."

Volgens Peeters zijn er de laatste weken over het onderwerp geen gesprekken geweest met de federale regering. Hij herhaalt dat de federale regering inzake de zogeheten usurperende bevoegdheden de engagementen die ze heeft aangegaan, ook moet nakomen, en wijst erop dat in de Vlaamse begroting al geld is ingeschreven voor de pensioenbijdragen van de ambtenaren.

In het verleden wees Peeters er al op dat de Vlaamse regering met een begroting in evenwicht al een grote bijdrage levert voor de federale en andere regeringen.

De topministers van de federale regering beginnen volgende week aan de begrotingscontrole. Maandag maakt het monitoringcomité bekend hoeveel er precies gezocht moet worden om het tekort op de geplande 2,15 procent te houden.