Afscheid van kardinaal Julien Ries in Doornik

In de kathedraal van Doornik is vanmorgen de begrafenisplechtigheid van kardinaal Julien Ries gehouden. Onder anderen premier Elio Di Rupo (PS) en Waals minister-president en Doorniks burgemeester Rudy Demotte (PS) woonden de plechtigheid bij. Ries overleed vorige week zaterdag op 92-jarige leeftijd.

De mis werd opgedragen door de pauselijke nuntius Giacinto Berloco. Hij werd bijgestaan door Guy Harpigny, de bisschop van Doornik, Rémy Vancottem, de bisschop van Namen, en Jean-Claude Hollerich, de aartsbisschop van Luxemburg.

De plechtigheid duurde ongeveer twee uur. Ongeveer 350 tot 400 mensen woonden de begrafenisplechtigheid bij, onder wie premier Di Rupo en minister-president Demotte (kleine foto).

Julien Ries werd geboren op 19 april 1920 en in 1945 tot priester gewijd. Tot zijn emeritaat in 1991 doceerde hij geschiedenis van de godsdienst aan de katholieke universiteit van Louvain-la-Neuve. De priester, theoloog en antropoloog kreeg in 2011 een eredoctoraat van de katholieke universiteit van Milaan. De paus benoemde hem in februari 2012 tot kardinaal vanwege zijn theologische werk.

Ries wordt begraven in Villers-Saint-Amand, een deelgemeente van Aat, Henegouwen.