Didier Reynders wil controle op Belgische imams

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil controle op wat imams verkondigen in hun preken. Dat heeft hij gezegd in de kranten van SudPresse. De Moslimexecutieve, het aanspreekpunt voor de islam in ons land, vindt controle op wat de imams zeggen, niet nodig.

Reynders zegt dat er imams in ons land actief zijn die radicale ideeën aanhangen. Hij krijgt daar naar eigen zeggen informatie over uit Arabische landen. De minister stelt vast dat "in plaats van een gematigde islam op ons grondgebied, er vastgesteld wordt dat er imams en andere geloofsverkondigers zijn die eerder fundamentalistisch of salafistisch zijn, of die erg radicale bewegingen aanhangen".

Reynders wil daarom de subsidiëring van de islam koppelen aan controles op wat er verkondigd wordt in de moskeeën. Radicale imams zouden dan niet meer betaald worden. De Moslimexecutieve is voorstander van een betere omkadering, maar zegt dat het onmogelijk is om alle preken van imams te controleren. "Er is geen probleem met de imams en hun boodschappen", klinkt het ook.